Amandelboom kweken: van planten tot oogsten

Amandelboom kweken: van planten tot oogsten in de tuin
©seven75 – Amandelboom

Een amandelboom kweken doe je voor de lekkere noten én de uitbundige bloei. Deze boom voorziet je tijdens de bloeiperiode namelijk van een prachtige bloemenzee. Een amandelboom kweken, planten en oogsten kan prima binnen ons klimaat. De Prunus dulcis vindt haar oorsprong in de gebieden rondom de Middellandse Zee en Azië.

Een mooie amandelboom kweken is een verrijking voor jouw tuin of gaard. Natuurlijk moet je de boom wel van de juiste verzorging voorzien. Zo weet je namelijk zeker dat je straks kunt genieten van een mooie oogst. Aan de hand van dit artikel kun je zelf een amandelboom kweken, planten én oogsten.

Amandelboom kweken

Een amandelboom kweken doe je bij voorkeur in de maand november. De bodem is dan nog niet zo koud. De maand februari is ook een optie. Zorg in ieder geval voor een beschutte plaats met voldoende zon. Een amandelboom kweken doe je in een bodem die rijk is aan kalk. De grond moet goed gedraineerd zijn. Eventueel kun je zelf compost maken om je bodem te verbeteren. De amandelboom is namelijk dol op een bodem met voldoende humus.

Amandelboom planten

Een amandelboom planten doe je op een zonnige plaats. Het is namelijk een echte warmte aanbidder. Als je meerdere amandelbomen wilt planten, dan is het goed om rekening te houden met een plantafstand van 4-5 meter. Het gat moet groot genoeg zijn en mag eventueel voorzien worden van wat bemeste tuinaarde of compost.

Bloemknoppen amandelboom
©Soyazur –Bloemknoppen amandelboom

Verse mest is geen optie omdat dit schade kan toebrengen aan de wortels van de boom. Houd ook de weersverwachting in de gaten. Als je een amandelboom plant tijdens een vorstperiode, kan er in een later stadium schade ontstaan. In dit geval doe je er dan ook goed aan om de amandelboom net als andere planten te beschermen tegen vorst.

Stappenplan zelf een amandelboom kweken

Aan de hand van het onderstaande stappenplan, kun je zelf een amandelboom kweken op een eenvoudige manier. Een goede voorbereiding is namelijk ook bij het kweken van een amandelboom het halve werk:

 1. Zoek een mooie beschutte plek in de tuin, border of moestuin. Deze is bij voorkeur warm, windvrij en zonnig.
 2. Verrijk de bodem met kalk als deze zuurhoudend is. Eventueel kun je de bodem waarin je de amandelboom gaat kweken ook voorzien van compost. Zorg voor een goede drainage.
 3. Als je meerdere amandelbomen wilt kweken, dan houdt je een plantafstand van 4-5 meter aan. Het gat waarin je de boom plant moet diep genoeg zijn zodat de wortels goed kunnen ontwikkelen.
 4. Bescherm de boom tegen nachtvorst. Hoewel de amandelboom zelf winterhard is, kan vorst in de bloeiperiode flinke schade toebrengen. Je kunt daarom overwegen om je amandelboom te beschermen met een plantenhoes.

Amandelboom verzorgen

Ook een amandelboom heeft een goede verzorging nodig. Dat varieert van vorstbescherming tot aan het verwijderen van onkruid en het vochtig houden van de bodem. We voorzien je graag van een aantal praktische verzorgingstips voor jouw amandelboom:

 • Houd de pH van de bodem in de gaten. Deze mag niet te zuur zijn. Hiervoor kun je een pH-meter gebruiken om de exacte waarde te bepalen. Eventueel kun je de bodem verrijken met wat kalk of compost.
 • Bescherm de amandelboom als er vorst op komst is. Dit kun je het beste doen met een vliesdoek. Ook kun je de stam van de boom voorzien van een mulchlaag zodat de warmte beter wordt vastgehouden.
 • De amandelboom snoeien doe je in de zomer, na de oogst of bloei. Lange uitschieters kun je tot ⅓ terugsnoeien met een scherpe snoeischaar. Dat geldt uiteraard ook voor dode takken. Zo blijft de vorm behouden en kan de amandelboom zijn kracht gebruiken voor de bloei en groei.
 • Houd de bodem waarin de amandelboom staat vrij van onkruid. Dit trekt onnodig veel vocht uit de bodem. Eventueel kun je de bodem ook voorzien van mulch.

Amandelen oogsten en bewaren

Amandelen oogsten doe je bij voorkeur in de herfst. In de meeste gevallen is dit aan het einde van de maand september. Het groene omhulsel van de amandelen barst open. Dat is een teken dat je de amandelen kunt oogsten. De amandelen kun je voorzichtig uit hun groene bedje pakken.

Amandelen oogsten die oogstrijp zijn in de tuin
©shippee – Amandelen oogsten

Na de oogst moet je de amandelen voor ongeveer 2 weken laten drogen op een warme plaats. Amandelen kun je heel goed bewaren. Dat doe je bij voorkeur ongepeld. Als je ze bewaart op een droge en koele plaats, dan kun je ze tot wel 6 maanden goed houden. Houd ze wel uit het directe zonlicht. Een plekje in een droge kelder is een prima idee.

Populaire amandelboom rassen

Er zijn heel veel verschillende soorten amandelboom rassen. Dat betekent echter niet dat ze allemaal vruchtgevend of geschikt zijn voor consumptie. Er bestaan namelijk ook sierrassen. Natuurlijk wil je eetbare amandelen kunnen oogsten van jouw zelf gekweekte amandelboom.

Bloesem amandelboom robijn
©jessicahyde – Bloesem amandelboom robijn

Daarom kun je het beste kiezen voor de Robijn, welke ook goed bestand is tegen een kouder klimaat. Dit ras geeft zoet smakende amandelen met een heerlijke bite. Het ras verrijkt jouw tuin in de bloeiperiode met prachtige roze bloemen. Dit ras kan tot wel 4-6 meter hoog worden, maar kan ook compact van formaat worden gehouden door middel van snoeien.

Ziekten en plagen bij de amandelboom

Hoewel een amandelboom redelijk resistent is tegen ziekten en plagen, zijn er een aantal aandoeningen waar je rekening mee moet houden. Zo weet je in ieder geval zeker dat niets een goede oogst in de weg zal staan:

 • Loodglansziekte: de bladeren van de amandelboom zijn bedekt met een grijze of witte gloed. Dit maakt de bladeren broos en tegelijkertijd hard. Loodglansziekte bij amandelbomen wordt veroorzaakt door de loodglans zwam die de boom infecteert via snoeiwonden.
 • Gomziekte: ook gomziekte kan worden veroorzaakt door het snoeien van de amandelboom waarna deze gaat bloeden. Ook een verzwakte of zieke boom is gevoelig voor gomziekte.
 • Bacteriekanker: deze infectieziekte kan worden veroorzaakt door een te hoge luchtvochtigheid. De bacteriën dring de boom binnen via de snoeiwonden of barsten in de schors.

Amandelen en gezondheid

Amandelen zijn heel erg gezond. Ze bevatten namelijk heel veel vitamine E en zijn een bron van onverzadigde vetten. Ze passen dus ook nog eens in een verantwoord eetpatroon. Amandelen houden onze bloeddruk op peil, dragen bij aan een goede celdeling en houden ons hart gezond. Ze bevatten veel vezels wat de stoelgang op een positieve manier ondersteunt. Daarnaast zijn amandelen ook rijk aan aminozuren voor het opbouwen van lichaamseigen eiwit.

Amandelen in de keuken

Amandelen kun je geroosterd eten als tussendoortje, maar ze smaken ook prima als schaafsel over diverse hartige gerechten. Hierbij kun je denken aan varkensvlees of kip. Natuurlijk kun je ze ook blenden voor het maken van de lekkerste en meest gezonde smoothies. Geroosterde amandelen zijn een verrijking voor cakes, taarten en andere zoete baksels. Een handjevol amandelen is natuurlijk ook een aanrader als smaakvol én gezond tussendoortje om de lekkere trek te stillen.

Vorige
Chinees lantaarnplantje verzorgen als kamerplant

Het Chinees lantaarnplantje verzorgen

Volgende
Frambozen kweken, planten en oogsten in de moestuin

Frambozen kweken: van planten tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.