Voor beginners: de Aloë Vera plant verzorgen

Aloë Vera plant in de vensterbank
©Irina Brester – Aloë Vera

De Aloë Vera is een huiskamerplant die meerdere voordelen voor je gezondheid met zich meebrengt. De plant is goed te herkennen aan de dikke, pastel groengrijze bladeren met kleine tandjes. Aloë Vera komt van oorsprong uit het Midden-Oosten, maar is tegenwoordig wijdverspreid in Midden-Amerika, de Caraïben en Aziatische landen. In dit artikel voorzien we je van enkele handige tips om je eigen Aloë Vera plant te verzorgen en lees je over de bijzondere kenmerken.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Keukenkruid
Standplaats: Zon
Plantafstand: 60×60 cm
Plantdiepte: 5-15 cm
Planthoogte: 30-80 cm
Bloeiperiode: Juni t/m Aug

Wetenschappelijke naam:
Aloe Vera

Bloemkleur:
Rood, Geel

De Aloë Vera plant vermeerderen

In de meeste gevallen wordt de Aloë Vera plant vermenigvuldigd. Stekken is ook mogelijk, maar vaak niet nodig omdat de plant zelf uitlopers maakt. Deze uitlopers die zich aan het middelste gedeelte van de moederplant vormen kun je voorzichtig los halen.

Vervolgens plant je de uitloper in een potje met een mengsel van twee delen potgrond en één deel zand. In de eerste weken is het belangrijk om de grond vochtig te houden maar niet nat. Zo worden de uitlopers gestimuleerd om nieuwe wortels aan te maken. Een goede afwatering is hierbij dan ook onmisbaar.

Zelf Aloë Vera zaaien

Het is mogelijk om de Aloë Vera plant zelf te zaaien, maar dit is niet gebruikelijk. De zaden ontkiemen onregelmatig en kan ook enige tijd in beslag in nemen. Wil je toch Aloë Vera zaaien? Dit kun je het hele jaar door doen. Hierbij moeten de zaden in een mengsel van potgrond en zand gezaaid worden.

Je eigen Aloë Vera planten?
Wij hebben de mooiste planten voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk planten

Het is belangrijk om de grond vervolgens constant vochtig te houden en te zorgen voor een minimale temperatuur van 15 graden Celsius. Gebruik voor de bewatering een plantenspuit om te voorkomen dat er een teveel aan water in de pot terecht komt. Het ontkiemen moet vervolgens op een warme, lichte plaats gebeuren en kan 1 tot 3 maanden duren.

De Aloë Vera plant verzorgen

De Aloë Vera plant vergt weinig verzorging. Het is wel belangrijk dat de plant op een warme en zonnige plek staat (lichte schaduw mag ook). Eens in de twee weken water geven voldoet voor de Aloë Vera, omdat de plant water en voedingstoffen opslaat in zijn bladeren.

In het najaar en de winter mag de plant zelfs enkele weken zonder water staan. Zorg er in ieder geval voor dat de plant geen natte voeten krijgt, dit kan namelijk voor wortelrot zorgen. Als de puntjes van de plant samentrekken en rood worden geef je te weinig water. Een goede balans hierin vinden is dan ook belangrijk.

Tussen april en september kan de Aloë Vera extra voeding gebruiken voor de groei. Je kunt dan 1 à 2 maal per maand een laagje kant-en-klare potgrond voor vetplanten toevoegen. Na het toevoegen van de grond wacht enkele dagen met water geven. Anders kan de Aloë Vera plant een teveel aan voeding tegelijk krijgen.

Bijzondere kenmerken van de Aloë Vera plant

De Aloë Vera is te herkennen aan de dikke bladeren met kleine tandjes op de randen die vanuit een enkele kern groeien. In het wild bloeit de plant zo’n 3 keer in het jaar, helaas in ons klimaat zal dit niet zo snel gebeuren. De Aloë Vera plant is een snelle groeier en moet daarom elke twee jaar een grotere pot krijgen. Het verpotten van deze plant kun je het beste in het voorjaar doen.

Omdat de Aloë Vera plant een goed medisch hulpmiddel kan zijn, wordt hij volop gekweekt voor wond verzorging, zonnebrand, cosmetica en dranken. Zo kan het gel van de Aloë Vera onder andere functioneren als laxeermiddel bij constipatie, heeft een verkoelend effect op je huid wanneer deze verbrand is en kan helpen als je last hebt van roos.

Daarnaast heeft de plant luchtzuiverende eigenschappen. Aloë Vera neemt schadelijke stoffen op zoals benzeen en formaldehyde (stoffen die vaak door verf en chemische schoonmaakmiddelen worden veroorzaakt). Ook is de Aloë Vera een goede slaapkamer plant, want ‘s nachts geeft hij zuurstof af en absorbeert koolstofdioxide.

Vorige
Mariadistel in de kruidentuin

Mariadistel zaaien en verzorgen

Volgende
Pissebedden op hout

Pissebedden bestrijden en voorkomen

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.