De Alocasia of Olifantsoor verzorgen

Alocasia of Olifantsoor verzorgen als kamerplant
©Tharakorn – Olifantsoor

De alocasia wordt niet voor niets ook wel olifantsoor genoemd. Kijk maar eens naar de vorm van haar bladeren. De oorsprong van deze bijzondere plant ligt in de tropische gebieden van Azië. In de dichtbegroeide bossen van de regenwouden, werden de bladeren van de alocasia vooral gebruikt voor het bouwen van schuilplaatsen.

Slim, want ze kunnen wel 1.50 meter groot worden. In Europa blijven de bladeren van de olifantsoor iets kleiner. Dat maakt deze kamerplant niet minder mooi. Maar hoe moet je de alocasia of olifantsoor op de juiste manier verzorgen? In dit artikel vertellen we je er alles wat je moet weten over haar bodemvereisten, de ideale standplaats én de bewatering.

Hoeveel water heeft een olifantsoor nodig?

Alocasia’s of olifantsoren hebben veel behoefte aan water. De grond waarin ze staat moet dan ook eigenlijk altijd vochtig zijn. In de winterperiode is de behoefte aan water wat minder. Let er bij het water geven op dat de aarde het vocht direct absorbeert. Vocht is goed, maar natte voeten kunnen de wortels beschadigen. Geef daarom telkens kleine hoeveelheden.

De vochtigheid van de bodem controleer je eenvoudig door je vinger een stukje in de aarde te steken. Als er aarde aan blijft zitten heeft de olifantsoor nog voldoende water. Voelt het te droog aan, dan kun je overwegen om de volgende keer iets meer water te geven. Een tekort aan water bij de olifantsoor merk je ook doordat de bladeren slap gaan hangen.

Welke eisen stelt de alocasia of olifantsoor aan de bodem?

De alocasia stelt niet veel eisen aan haar bodem. Een standaard potgrond volstaat. Het is wel belangrijk om de bodem van de olifantsoor regelmatig van voeding te voorzien. Dat geldt zeker voor kamerplanten die al wat langer (meer dan 2 maanden) in hun pot staan. De bodem verrijken met voeding doe je vooral in het voorjaar en de zomer.

De Alocasia of Olifantsoor verpotten
©Malkovstock – Olifantsoor verpotten

Ook verpotten is belangrijk in de verzorging van jouw olifantsoor. Ze kan namelijk behoorlijk hard groeien waardoor de pot waarmee je begon al snel te klein is. Eenmaal per jaar verpotten is prima. Geef haar een onderkomen in een pot die ongeveer 25% groter is dan de oude. Zo krijgen de wortels van de olifantsoor of alocasia voldoende ruimte om zich verder te kunnen ontwikkelen.

De ideale standplaats voor een olifantsoor

De olifantsoor verzorgen op de juiste manier doe je ook door te letten op de standplaats. Een alocasia staat het liefst op een lichte plaats. Dat betekent echter niet dat je de olifantsoor in de volle zon moet zetten. Daar kan ze niet zo goed tegen. Haar bladeren hebben namelijk een behoorlijk oppervlak waardoor ze eenvoudig verbranden. De ideale standplaats voor een olifantsoor is licht, warm en vrij van tocht.

Tips bij het verzorgen van de alocasia of olifantsoor

Om jouw alocasia of olifantsoor van de juiste verzorging te kunnen voorzien, hebben we een aantal praktische verzorgingstips voor je opgesteld. Zo laat je niets aan het toeval over.

1. Olifantsoor stekken

De alocasia of olifantsoor kun je prima stekken in het voorjaar. De jonge scheuten ontwikkelen zich vanzelf als je kamerplant ruimte genoeg heeft in haar pot. Een olifantsoor stekken doe je bij voorkeur als de jonge scheuten 3-4 bladeren hebben gevormd. Snij ze voorzichtig los van de plant en plaats ze in vochtige potgrond op een lichte tochtvrije plaats.

2. Ziekten en ongedierte bij de olifantsoor

Olifantsoor of alocasia kan gevoelig zijn voor spint. Dat komt omdat ze van nature een hoge luchtvochtigheid is gewend maar dat in onze huiskamers niet altijd krijgt. Spint op de olifantsoor kun je voorkomen en bestrijden met een doorstroming van lucht en vocht.

De Alocasia of Olifantsoor besproeien tegen spint
©Tharakorn – Olifantsoor besproeien tegen spint

Je kunt de alocasia dus prima een tijdje buiten zetten op een schaduwrijke plaats. Tenminste, als de weersomstandigheden dat toelaten. Je kunt ook de bladeren regelmatig besproeien als je spint op olifantsoor wil bestrijden en voorkomen. Deze mijten houden namelijk niet van vocht.

3. De bloei van een olifantsoor

Hoewel een alocasia prachtige is om te zien, is de bloei van een olifantsoor best een zeldzaam fenomeen. Echte bloemen zul je dan ook niet vaak zien. Bloeit jouw alocasia wel? Dan heb je de olifantsoor van een uitstekende verzorging voorzien. Maar om de plant gezond en energiek te kunnen houden, is het beter om de bloem te verwijderen.

Vorige
Chinese Lantaarn of Abutilon planten en verzorgen in de tuin

Chinese Lantaarn of Abutilon planten en verzorgen

Volgende
Bleekselderij kweken zaaien en oogsten in de moestuin

Bleekselderij kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.