Afrikaantjes tegen ongedierte in de tuin

Afrikaantjes tegen ongedierte in de border, tuin of moestuin
©Polaris17 – Afrikaantjes tegen ongedierte planten

Afrikaantjes zijn de ultieme bloeiers voor je border. Daarnaast helpen Afrikaantjes tegen ongedierte in je tuin en het voorkomen daarvan. Ze bestrijden ongedierte op een natuurlijke manier, dus zonder toevoegingen van chemische middelen. Deze zomerbloeier is tevens aantrekkelijk voor vlinders en bijen en dragen dus ook bij aan een natuurlijk ecosysteem in je tuin.

Afrikaantjes planten tegen ongedierte in de tuin voorziet je dus van meerdere voordelen. Maar tegen welk ongedierte kun je Afrikaantjes het beste planten en dragen ze ook bij aan de bodemgezondheid? In dit artikel lees je alles over het bestrijden van ongedierte in de tuin met Afrikaantjes.

Afrikaantjes planten tegen welk ongedierte?

De vrolijk bloeiende Afrikaantjes kun je niet alleen in de tuin en border zaaien en planten, maar houden jouw moestuin ook op een natuurlijke manier vrij van ongedierte. Ze beschermen bijvoorbeeld tegen schadelijke aaltjes, mieren en witte vliegjes.

Afrikaantjes tegen aaltjes inzetten

Aaltjes zijn een ongedierte die flinke schade kunnen toebrengen aan de planten en groenten die groeien in de border of de moestuin. Vooral de wortels van de planten hebben het zwaar te verduren. Ze worden aangevreten waardoor de opname van voedingsstoffen uit de bodem onder vuur komt te liggen en de plant uiteindelijke zal sterven.

Door het planten van Afrikaantjes kun je aaltjes en ander ongedierte in de tuin bestrijden, zonder dat je daar chemische middelen voor nodig hebt. Zodra de aaltjes de wortels van de Afrikaantjes aanvreten raken de cellen van het diertje beschadigd door een giftige stof die vrijkomt. Aaltjes overleven dit als vanzelfsprekend niet.

Afrikaantjes tegen mieren en witte vliegjes inzetten

Afrikaantjes hebben echter nog een belangrijk wapen in de strijd tegen ongewenste insecten. Hierbij kun je denken aan mieren, maar ook witte vliegjes laten de planten liever links liggen zodra er Afrikaantjes in de buurt zijn. De geur die het plantje verspreid is namelijk onaantrekkelijk voor veel ongedierte.

Het is dan ook niet voor niets dat Afrikaantjes ook wel stinkertjes worden genoemd. Deze bloeiers houden tevens de bodem van de tuin gezond. Nadat ze zijn uitgebloeid kunnen ze prima onder de grond worden verwerkt als compost. Je hebt dan een natuurlijke bodemverbeteraar.

Meer vlinders en bijen in de tuin met Afrikaantjes

Afrikaantjes helpen niet alleen bij de bescherming tegen ongedierte in de tuin, maar trekken ook diverse vlindersoorten en bijen aan. Dat staat niet alleen gezellig, maar is ook gunstig voor de bestuiving in de tuin, moestuin en border.

Vlinders profiteren van Afrikaantjes
©JamesDeMers – Vlinders profiteren van Afrikaantjes

In de moestuin passen Afrikaantjes bijvoorbeeld heel goed bij groenten zoals bietjes, aardappelen, bonen en tomaat. Ook zijn het goede buren voor wortels en koolrabi.

Wanneer Afrikaantjes zaaien om ongedierte te bestrijden?

Deze bloemen zaai je bij voorkeur vanaf april tot medio juni. De temperatuur is ideaal als deze rond de 18 graden ligt. Is het nog te koud? Dan kun je Afrikaantjes ook voorzaaien in de kas of een afgesloten bak. Zodra de buitentemperatuur oploopt kunnen deze natuurlijke ongediertebestrijders worden uitgeplant in de tuin of de moestuin.

Leuke bijkomstigheid van Afrikaantjes is dat van veel soorten de bloemblaadjes eetbaar zijn. Je moet dan wel van een uitgesproken kruidige smaak houden. Natuurlijk kun je ze naast het bestrijden van ongedierte in de tuin ook gebruiken als versiering op het bord.

Vorige
Kalk strooien met de hand of verstrooier

Wanneer kalk strooien in de tuin en op het gazon?

Volgende
Katten uit de tuin houden

Katten uit de tuin houden? 5 diervriendelijke tips

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.