Abrikozenboom snoeien: hoe en wanneer doe je dat?

Abrikozenboom snoeien inde moestuin of tuin
©ueuaphoto – Abrikozenboom snoeien

Snoeien is van belang als je wilt kunnen rekenen op een oogst vol abrikozen. Maar hoe en wanneer moet je een abrikozenboom eigenlijk snoeien? Net zoals dit bij andere fruitbomen het geval is, is snoeien een belangrijke klus.

Daarmee houd je de abrikozenboom gezond, mooi van vorm en heb je de meeste kans op mooie vruchten. In dit artikel lees je alles over het snoeien van een abrikozenboom én wanneer je dat het beste kunt doen.

De abrikozenboom op de juiste manier snoeien

Het op de juiste manier snoeien van de abrikozenboom is belangrijk. De boom behoudt zijn mooie vorm en wordt gestimuleerd tot het produceren van vruchten. Een abrikozenboom is vanaf 2 tot 5 jaar het meest gebaat bij vormsnoei. De zijtakken kunnen tot de helft worden ingesnoeid. Dat doe je op het buitenoog van de boom.

Als jouw abrikozenboom veel takken heeft die de verkeerde kant op groeien, dan kun je die tot de basis wegsnoeien. Ook oude abrikozenbomen moeten op de juiste manier gesnoeid worden. Dit noemen we ook wel onderhoudssnoei. Deze snoeibeurt bestaat vooral uit het wegsnoeien van overtollige scheuten en fruithout.

Abrikozenboom snoeien in de winterperiode

De abrikozenboom snoei je bij voorkeur in de winter voordat de boom gaat uitlopen. Het snoeien van de abrikozenboom is eigenlijk pas nodig vanaf het tweede levensjaar. Oude bomen kunnen ook gebaat zijn met een verjongingssnoei. Deze voer je uit als de abrikozenboom geen tot weinig vruchten meer geeft.

Als je de boom in de winter wilt snoeien, dan is het goed om de weerberichten in de gaten te houden. Het mag namelijk niet vriezen tijdens de snoei van abrikozenbomen. Snoei een abrikozenboom nooit in de herfst. Vorst kan veel schade toebrengen, zeker als de snoeiwonden nog niet zijn geheeld.

Stappenplan voor het snoeien van de abrikozenboom tijdens de winterperiode

  1. Snoei de abrikozenboom vanaf een leeftijd van 2 jaar. Doe dit in de winterperiode, voordat de boom uit begint te lopen. Zorg er ook voor dat er tijdens het snoeien geen sprake is van vorst.
  2. Snoei de zijtakken in tot ongeveer 50%. Doe dit op het buitenoog van de abrikozenboom. Ook zijtakken kunnen tot aan de basis van de abrikozenboom worden gesnoeid.
  3. Zorg ervoor dat je niet snoeit tijdens de herfstperiode. De intredende vorst kan flinke schade toebrengen aan de snoeiwonden van de boom. Deze schade wordt zichtbaar in het opvolgende jaar. Vaak doordat de boom geen tot weinig vruchten geeft.

Abrikozenboom in de zomer snoeien

Een abrikozenboom kun je tevens in de zomer snoeien. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je pas snoeit na de oogst. Een zomersnoei is vooral belangrijk bij oudere bomen met een verminderde oogst. Dit noemen we ook wel verjongingssnoei. Je snoeit dan de meest dominante scheuten weg tot een lengte van 10-15 centimeter. Ook de zijtakken van de abrikozenboom kunnen tot ongeveer de helft worden gesnoeid.

Vorige
Kruisbesstruik planten in de moestuin of tuin

Kruisbessen kweken: van planten tot oogsten

Volgende
Chinese Lantaarn of Abutilon planten en verzorgen in de tuin

Chinese Lantaarn of Abutilon planten en verzorgen

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.