Abrikozen kweken: van planten tot oogsten

Abrikozenboom in de tuin of moestuin
©Professor25 – Abrikozenboom

Abrikozen kweken kun je ook in jouw Nederlandse of Belgische tuin doen. Daarvoor hoef je niet in een mediterraan gebied te wonen. Zelf abrikozen kweken voorziet je niet alleen van lekker fruit, maar je geeft jouw moestuin of boomgaard ook een prachtige look.

Van origine komt de abrikoos uit het noordoostelijke deel van China. Pas veel later is ze geïntroduceerd in Europa. Deze fruitsoort voelt zich zo thuis in ons klimaat dat abrikozen kweken, planten én oogsten geen enkel probleem meer vormt. Wil je precies weten hoe je dat doet? Volg dan dit stappenplan voor het kweken van een abrikozenboom.

Abrikozen kweken

Een abrikozenboom kweken doe je bij voorkeur in een bodem die voldoende rijk is aan humus. De bodem kan zanderig zijn, maar ook op kleigrond kun je een abrikozenboom kweken, mits de bodem voldoende vochtdoorlatend is. Ook een zonnige standplaats is een aanrader. Daarmee zorg je ervoor dat de abrikozenboom vruchten geeft die lekker zoet van smaak zijn.

Abrikozenboom planten

Het planten van de abrikozenboom doe je bij voorkeur in de maand februari. Een maand nadat je jouw abrikozenboom in de grond hebt gezet, kun je deze voorzien van organische mest. Dat doe je door de compost rondom de stam van de boom te strooien.

Abrikozenboom bloesem
©Pitsch – Abrikozenboom bloesem

Als je meerdere abrikozenbomen wilt planten, dan dien je ze voldoende ver uit elkaar te planten. Het gat waarin je de abrikozenboom gaat planten moet diep en breed genoeg zijn zodat de fruitboom goed kan wortelen.

Stappenplan zelf een abrikozen kweken

Zelf een abrikozenboom kweken is best spannend, maar zeker niet moeilijk. Volg daarom het onderstaande stappenplan zodat je altijd goed van start gaat. Je hebt dan het meeste kans op een mooie volle oogst met abrikozen die heerlijk zoet én sappig smaken.

 1. Selecteer een zonnige plaats in de tuin, de border of de moestuin. Zon zorgt voor de aanmaak van suikers wat de abrikozen vol sappig en zoet maakt. Houd rekening met een plantafstand van ongeveer 1.5 meter als je meerdere fruitbomen wilt gaan planten.
 2. Een abrikozenboom kun je in een zandbodem of een kleihoudende bodem kweken. Zorg er echter wel voor dat overtollig water op de juiste manier kan worden afgevoerd. Een goed gedraineerde bodem is een must als je zelf een abrikozenboom wilt gaan kweken.
 3. De bodem moet tevens rijk zijn aan humus en voedingsstoffen. Twijfel je hieraan? Dan kun je het plantgat tevens voorzien van wat biologische mest of compost voordat je de abrikozenboom in de grond plaatst.
 4. Voorzie de abrikozenboom zeker in het begin van voldoende water. Echter mag de bodem nooit te nat blijven. Eventueel kun je de voet van de boom voorzien van een mulchlaag. Zo weet je zeker dat de boom de tijd heeft om het water op te kunnen nemen.

De abrikozenboom verzorgen

Het op de juiste manier verzorgen van de abrikozenboom is van belang als je wilt kunnen genieten van een mooie oogst en goed smakende vruchten. Verzorging is ook belangrijk om de boom gezond én vrij van ziekten en plagen te kunnen houden.

 • Naast een zonnige standplaats is ook een windvrije plaats belangrijk voor de ontwikkeling en groei van jouw abrikozenboom. Een plaats in de luwte is dus ook het meest ideaal. Plaats de abrikozenboom dus bijvoorbeeld achter een muur of schutting, zodat je de boom kunt beschermen tegen de kou.
 • In de maand maart kun je jouw abrikozenboom het beste van wat compost voorzien. Dit kun je rondom de stam van de boom doen. Zo geef je jouw fruitboom een vliegende start én voldoende voedingsstoffen voor het ontwikkelen van mooie vruchten.
 • Een abrikozenboom houdt niet van veelvuldig snoeien. Zorg er wel voor dat je dode takken weghaalt, evenals wilde en laaghangende exemplaren. Een abrikozenboom snoeien doe je als de boom volop in het blad staat.
 • Dun de vruchten aan takken uit als je vermoedt dat deze te zwaar beladen zijn. Zo voorkom je dat de tak straks afbreekt als de abrikozen gaan groeien en zwaarder worden. Een vruchtje om de 10-12 centimeter is voldoende.

Abrikozen oogsten en bewaren

Het is goed om te weten dat jouw abrikozenboom niet elk jaar vruchten zal geven. De meeste bomen doen dat om de 2-3 jaar, afhankelijk van het ras dat je gekozen hebt. Abrikozen oogsten is niet moeilijk. Je ziet vanzelf wanneer de vruchten groot genoeg zijn en rode blossen op hun wangen krijgen. De abrikoos zal dan tevens eenvoudig los te maken zijn van zijn steel.

Wanneer abrikozen oogsten in de tuin of moestuin
©Ajale – Oogstrijpe abrikozen

Abrikozen oogsten kun je het beste doen door het maken van een draaibeweging. Vervolgens kun je ze nog 1-2 dagen laten liggen zodat ze nog zoeter zullen smaken. Abrikozen kun je niet zo lang bewaren, maar vers van de boom zijn ze natuurlijk ook het lekkerst. Abrikozen kun je ongeveer 2-3 dagen buiten de koelkast en 2-5 dagen in de koelkast bewaren. Eventueel kun je ze wel invriezen waarna je ze later kunt verwerken tot sap, saus of ijs.

Populaire abrikozenrassen

Wil je graag zelf een abrikozenboom kweken in de tuin maar weet je niet zo goed welk ras het meest geschikt is? Geen nood. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten abrikozenbomen die je prima zelf kunt kweken, planten en oogsten.

 • Goldrich: een makkelijk te kweken ras dat zich prima thuis voelt in ons klimaat. Deze abrikozenboom geeft grote abrikozen die ook nog eens heel zoet en vol van smaak zijn.
 • Tros Oranje: als je jouw zelf geweekte abrikozen van eigen boom vooral wilt verwerken in sappen en gerechten, dan is Tros Oranje een geschikt ras. De vruchten zijn namelijk wat kleiner, maar bevatten wel veel smaak. De boom zelf kan uitgroeien tot een flink formaat.
 • Bredase: dit abrikozenboom ras is misschien wel de oudste die we kennen. Hoewel de vruchten klein zijn, smaken ze heerlijk in taarten, smoothies en andere baksels. De boom bestuift zichzelf dus komt ook automatisch in bloei.
 • Bergeron: als je de beschikking hebt over een tuin of border die voldoende bescherming biedt tegen jou en wind, dan is dit het meest ideale ras. De boom geeft rijke oogsten met heerlijke sappige abrikozen en komt daarbij wat later in bloei dan de meeste andere rassen.

Ziekten en plagen bij de abrikozenboom

De meeste abrikozenbomen zijn goed bestand tegen ziekten en plagen. Toch bestaan er enkele vijanden die jouw oogst flink kunnen verpesten. We hebben de meest voorkomende voor je op een rij gezet:

 • Loodglansschimmel: als je jouw abrikozenboom te rigoureus snoeit, dan kun je last krijgen van loodglans. Je kunt deze ziekte maar beter voorkomen, want er zijn weinig middelen tegen bestand. Het blad van een abrikozenboom die besmet is met loodglansschimmel, is grijs van kleur.
 • Vruchtrot: als de abrikozen na een regenbui te lang nat blijven, dan kun je te maken krijgen met vruchtrot. De abrikozen gaan rotten en zijn onbruikbaar. Ook ontstaan er witte stippen op de vruchten.
 • Fruitspintmijt: deze minuscuul kleine insecten zuigen het blad van de abrikozenboom leeg. De opname van voedingsstoffen en zuurstof wordt daardoor bemoeilijkt. Je kunt de spint aan de onderzijde van het blad ontdekken.
 • Bladroller: dit insect legt zijn eieren op de bladeren van de abrikozenboom. Zijn larven doen zich tegoed aan de vruchtbeginsels van de abrikozen, waardoor een oogst flink kan beschadigen.

Abrikozen en gezondheid

Abrikozen zijn niet alleen lekker zoet en sappig, maar ze brengen ons ook nog eens behoorlijk wat gezondheidsvoordelen. Zo zijn ze rijk aan vitamine E. Dit reduceert stressgerelateerde klachten en verlaagt tevens de bloeddruk. Naast vitamine E bevatten abrikozen ook veel ijzer, vitamine C en kalium. Dit laatste mineraal zorgt ervoor dat ons spier- en zenuwstelsel optimaal kan functioneren.

Abrikozen in de keuken

Zelfgemaakte abrikozenjam uit de tuin of moestuin
©RitaE – Zelfgemaakte abrikozenjam

Abrikozen zijn natuurlijk heerlijk als je ze zo van de boom kunt eten, maar je kunt ze ook verwerken in allerlei gerechten. Als je ze klein snijd, dan smaken ze heerlijk in groene salades. Al dan niet in combinatie met een friszure tegenhanger, zoals bijvoorbeeld een dressing. Daarnaast kun je ze blancheren en serveren bij varkensvlees, maar ook als saus of topping over ijs en sorbets smaken abrikozen verrukkelijk.

Vorige
De Kerstster tijdens kerst in woonkamer

De Poinsettia of Kerstster verzorgen

Volgende
Aardperen planten of poten in de moestuin of tuin

Aardpeer kweken: van poten tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.