8 tips: zo vinden kinderen tuinieren wél echt leuk

Kinderen tuinieren
©Prashant Sharma – Kind met bloemen

Kinderen vinden het heerlijk om zich lekker vies te maken. Tuinieren kan daarom een leuk tijdverdrijf zijn voor de allerkleinsten. Laat ze kennismaken met tuinieren door ze zelf de plantjes te laten kiezen die ze graag willen gaan zaaien of planten.

Zo worden ze spelenderwijs bekend met alles wat groeit en bloeit. Met deze 8 tips laat je jouw kinderen op een speelse manier genieten van tuinieren.

1. Kies planten met felle kleurtjes

Kinderen zijn dol op felle en opvallende kleuren. Laat ze daarom kiezen uit mooi gekleurde planten en bloemen die ze zelf kunnen zaaien of planten in hun tuintje. Enkele voorbeelden hiervan zijn zinnia’s, cosmos en zonnebloemen. De mooie kleuren van de bloemen trekt de aandacht van de kinderen waardoor tuinieren vooral een plezier blijft. Controleer van tevoren wel of de betreffende planten geen allergische reacties kunnen veroorzaken bij het kind.

Maar natuurlijk is het ook reuze interessant voor kinderen op hun eigen groenten te kweken. Zo ontdekken ze echte smaken en ontwikkelen een waardering voor de natuur. Wanneer je hiervoor niet de ruimte hebt, kun je de groenten kweken in een pot.

2. Betrek ze bij het zaaien van de zaden

Geef je kinderen alle ruimte en laat ze je helpen met het zaaien van de zaden. Hoewel sommige zaden wat te klein zullen zijn voor hun vingertjes, zijn ze toch prima in staat om te helpen met de zaadjes te bedekken met een laagje aarde. Ook kun je kiezen om al opgekweekte planten te kopen bij het tuincentrum. Betrek de kinderen hier bij, en laat hen een keuze maken welke planten ze graag willen. Deze kunnen ze dan zelf in de grond aanplanten.

3. Maak een tuindagboek

Kinderen en geduld gaan niet altijd even goed samen. En het opkomen van de planten nog wel even op zich kan laten wachten, is het een leuk idee om ze een tuin dagboek te laten maken. Door hun fantasie en creativiteit te gebruiken, blijven ze enthousiast met tuinieren bezig. Laat ze een tekening maken over hoe de planten eruit zullen gaan zien en noteer wanneer de zaden de grond in zijn gegaan.

Door het dagboek dagelijks bij te houden kunnen bovendien de eerste tekenen van groei opgeschreven worden. Bespreek ieder details met ze, zo ervaren de kinderen het als een wonder van de natuur en zal hun fantasie opspelen.

4. Zorg voor een tuintje dat makkelijk bereikbaar is

Als je jouw kinderen enthousiast wilt maken voor tuinieren, is het van belang dat hun tuintje gemakkelijk bereikbaar is. Hierbij kun je denken aan een plaats vlak bij de speeltoestellen of waar ze regelmatig langs lopen. Elke keer als ze hun tuintje passeren zullen ze veranderingen waarnemen wat ze enthousiast houdt.

5. Sta toe dat vies worden geen probleem is

Het is geen geheim dat kinderen dol zijn op het spelen met zand en modder. Laat ze je daarom helpen bij het voorbereiden of bewerken van de grond in de tuin. Dat er af en toe een plantje onder hun voetjes terecht komt, neem je natuurlijk voor lief.

Bosch speelgoed tuingereedschap voor kinderen
BOSCH TUINGEREEDSCHAP IS EEN ECHTE AANRADER VOOR JONGERE KINDEREN.

Om thuis tuinieren met de kinderen nog leuker te maken, kun je ze hun eigen kindergereedschap geven om zelf mee te tuinieren. De felle kleurtjes zijn heel aantrekkelijk voor kinderen waardoor ze er graag mee aan de slag zullen gaan.

Bosch tuingereedschap voor kinderen
Tuinieren voor kinderen vanaf 3 jaar oud maakt het met deze set helemaal af. Deze set bevat voor de kleintjes: een kruiwagen, schep, hark en echte tuinhandschoenen. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com.

Bekijk de speelgoedset

6. Maak de tuin echt van je kinderen

Plaats een bordje in de tuin met de namen van de kinderen erop. Dat geeft hun het gevoel dat ze echt met iets van henzelf bezig zijn. Zoek een foto van elke plant op internet of in een boek. Dit stelt de kinderen in staat om te kunnen voorspellen hoe de bloemen eruit gaan zien. Dat maakt het wachten nog spannender en meer de moeite waard.

7. Spelen met water is gewoon leuk

Kind die water geeft aan bloemen in de tuin
LEER KINDEREN HOE BELANGRIJK WATER IS VOOR DE NATUUR.

Ook water is een favoriet speeltje van kinderen. Geef ze daarom hun eigen kleine gieter waarmee ze de planten en bloemen kunnen bewateren. Deze kleine gieters zijn lekker handzaam en ideaal om hun eigen tuin mee te kunnen sproeien. Leg ze uit hoe je de planten het beste water kunt geven.

8. Fouten maken is helemaal niet erg

Geef je kinderen de volledige verantwoording over hun tuin. Als ze er een puinhoop van maken, laat het dan lekker gaan. Ze moeten het uiteindelijk zelf opruimen nadat je ze hebt uitgelegd hoe je dat het beste doet. Fouten maken is dus absoluut toegestaan in hun eigen territorium. Zolang ze er plezier aan beleven is een beetje rommel natuurlijk helemaal geen probleem.

Vorige
Onkruid bestrijden zonder gif

Effectief onkruid bestrijden zonder gif

Volgende
Sperziebonen planten in de moestuin

Sperziebonen kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.