8 moestuin beginnersfouten en hoe je ze voorkomt

Vrouw ook palmkool uit moestuin
©rez-art – Palmkool oogsten

Van fouten leer je. Toch is het soms beter om je vooraf goed in te lezen, zeker als het gaat om het zaaien en kweken van groenten. In dit artikel vertellen we je precies wat de 8 moestuin beginnersfouten zijn en hoe jij ze op een makkelijke manier voorkomt. Zo kun je jouw energie aan iets anders besteden in plaats van aan het herstellen van je fouten.

Veelgemaakte fouten in de moestuin door beginnende kwekers

Door rekening te houden met de onderstaande 8 beginnersfouten in de moestuin, kun je een hoop ellende besparen. Door deze fouten te voorkomen, blijft het kweken van je eigen groente leuk waardoor je er ook plezier in houdt. Zo kun je stap-voor-stap ervaring op doen en uitproberen wat voor jou wel of juist niét werkt.

1. Te vroeg in het seizoen van start gaan

Natuurlijk loop je over van enthousiasme als je eenmaal hebt besloten om je eigen groenten te gaan zaaien. Veel beginners maken daarom de fout om te vroeg van start te gaan. Hoewel je voorzaaien in de meeste gevallen in huis doet, loop je het risico dat je de kleine plantjes straks nog niet in de volle grond kunt zetten. De grondtemperatuur is nog niet genoeg opgewarmd waardoor jonge zaailingen geen kans krijgen. Wacht met voorzaaien tot de buitentemperatuur stabiel genoeg is en bekijk dit per plantsoort.

2. Grote aantallen zaaien

Als je net begint met het kweken van groentes in de moestuin, dan is het verstandig om de aantallen te beperken. Zo hou je niet alleen het overzicht, maar dit scheelt je ook enorm veel werk. Want zaaien is één, maar al deze groentes moet je ook onkruidvrij houden, bewateren en regelmatig controleren op de aanwezigheid van ziekten en plagen. Begin dus klein als je nog niet zoveel ervaring hebt in de moestuin. Zo voorkom je tevens dat je straks met een flink overschot aan verse groenten zit.

3. Te lang wachten met oogsten

Te laat oogsten is ook een veelgemaakte beginnersfout in de moestuin. Vaak denk je dat dit de groente of de vrucht ten goede komt, maar dit is zeer zeker niet altijd het geval. Daarnaast lever je in veel gevallen ook nog in op smaak als je ze te lang laat zitten. Oogst dus niet te vroeg, maar zeker ook niet te laat. Probeer per groentesoort te ontdekken wat het juiste moment is om te oogsten. Dit inzicht leer je naarmate je langer bezig bent met het kweken van je eigen groente.

4. Geen rekening houden met de zaaiafstand

Zaaiafstanden zijn belangrijk, zeker voor de beginnende kweker. Zo krijgt elk plantje genoeg ruimte om gezond op te kunnen groeien. Krijgen ze deze ruimte niet, dan belemmert dit de ontwikkeling en kan de ene groente de andere flink overwoekeren. Ook krijgen ziekten en plagen een grotere kans om toe te slaan. Dit kan je oogst goed verpesten, wat natuurlijk erg demotiverend kan zijn. Houd dus rekening met de planthoogte en de afstand die ze vereisen, voordat je de groente in de moestuin zet.

5. Groentes kiezen die veel specifieke verzorging nodig hebben

Als je net begint met kweken, dan is het verstandig om voor makkelijke groenten te kiezen. Zeker als beginner is het leuk als je met niet al teveel moeite een goed resultaat kunt behalen. Kies dus niet voor bewerkelijke groentes zoals asperges, antroewa of zelfs dagoeblad. Makkelijk exemplaren voor in de moestuin zijn bijvoorbeeld wortels, radijsjes en niet te vergeten sla. Zo maak je met niet al te veel moeite een knapperige salade uit eigen moestuin! En uiteindelijk smaakt die gewoon het allerlekkerst.

6. Je niet verdiepen in de voeding die de plantjes nodig hebben

Ook mensen kunnen niet functioneren zonder energie en essentiële voedingsstoffen. Dat geldt ook voor groenten en planten in de moestuin. Sommige rassen en soorten hebben meer meststof nodig als de ander. Hoeveel je moet geven is vooral ook afhankelijk van hoe voedingsrijk de bodem van jouw moestuin is. Verdiep je dus vooraf goed in de voedingsbehoefte van de groente die je wilt gaan zaaien. Ben je hierin al wat meer vertrouwd, dan kun je eventueel beginnen om je eigen compost te maken.

7. Niet consistent water geven of controleren op ziekten en plagen

Niet voldoende, te veel of juist onregelmatig water geven is ook een veelvoorkomende beginnersfout in de moestuin. Bij ervaren kwekers is dit een kwestie van gevoel, maar als deze feeling je als beginner nog ontbreekt, dan is het goed om jezelf wat in te lezen.

Tomaten water geven is hiervan een goed voorbeeld en vrij simpel om aan te leren. In veel gevallen kun je deze theorie toe passen bij andere groentesoorten. Jouw plantjes om de paar dagen controleren op de aanwezigheid van ziekten en plagen is ook belangrijk. Zo kun je snel ingrijpen als dat nodig is, zonder dat jouw oogst verloren gaat.

8. Trots zijn op de groenten die je zelf gekweekt hebt

Dat klinkt cliché, maar zo blijf je wel plezier houden in het kweken van je eigen groenten en kruiden in de moestuin. Ook al kies je in het begin vooral voor makkelijke groenten, het komt wel uit jouw eigen moestuin. En daar mag je best trots op zijn als beginnend kweker!

Vorige
Zaaien in stektray en kiemblaadjes

10 makkelijke groenten zaaien in april

Volgende
Artisjok plant

Artisjok kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.