6 tips: depressie overwinnen zonder medicatie

Het is niet erg om je soms wat depressief te voelen. Hoe zouden we anders weten wanneer we gelukkig zijn? Zonder slecht zou er immers ook geen goed kunnen bestaan. Ook al weet je dat verdriet en pijn een onderdeel van het leven zijn, leuk is het nooit. Toch kunnen we leren om hier beter mee om te gaan.

Wat te doen bij depressie

Deze 6 tips tegen depressie zullen je helpen om net even de scherpe kantjes er vanaf te halen. Het is raadzaam om ze dagelijks te oefenen en er een gewoonte van te maken. Op deze manier zul je ook minder gevoelig worden voor toekomstige negatieve gedachten en prikkels.

1. Denk aan je lichaamshouding

Het lichaam bevat veel energie. Het is dan ook van groot belang dat energie, net als ons bloed goed kan doorstromen. Ga rechtop staan, rechtop zitten enz. Wanneer je lichaam in balans is, kan de energie vrij stromen en zullen er minder snel blokkades ontstaan.

2. Wie het laatst lacht

Hoe moeilijk het ook lijkt wanneer je je ‘down’ voelt. Lachen is erg gezond en geeft een ontlading van negatieve gevoelens. Bezoek vrienden, kijk een comedy of doe iets anders waar jij dat altijd van moet lachen. Lachen is erg natuurlijk, eenvoudig en zeer effectief.

3. Helpende gedachten en positieve affirmaties

Er wordt weleens gezegd; gedachten zijn krachten. Dit is dan ook zeker waar. Gedachten zoals “Ik voel me goed”, “Ik ben trots op mijzelf”, “Ik zie het goede in alles”, helpen bij een positief zelfbeeld. Herhaal deze woorden meerdere malen per dag tegen jezelf.

4. Luister naar een muziek die je leuk vindt

Muziek is het ritme van het leven. Het is een belangrijke uiting van emoties. Het hoeft niet iets specifieks te zijn, kies muziek dat jij leuk vind. Bepaalde soorten muziek werken beter dan andere. Experimenteer en kijk wat voor jou werkt. Studies hebben aangetoond dat klassieke muziek en new age-muziek het beste werken.

5. Neem even de tijd voor jezelf

Het klinkt zo vanzelfsprekend. Toch worden onze hersens continue overladen met prikkels. Zichtbaar en onzichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan je telefoon die de hele dag aandacht vraagt. Neem even tijd voor jezelf, maar dan ook echt voor jezelf. Lees een boek, kijk een serie met een positieve uitwerking. Sluit je even af van het drukke en chaotische leven.

6. Meditatie geeft inzichten

Meditatie is een uitstekende gewoonte die zich al eeuwenlang heeft bewezen. Het zal van pas komen bij alles wat je doet in het leven. Mocht je het moeilijk vinden om stil te zitten. Probeer dan verschillende meditatie-cd’s die je hersenen in de meditatieve staat brengen. Zoek naar “meditatie muziek” op Google of YouTube.

Realiteit is relatief

Hoe wij de realiteit ervaren is een weerspiegeling van ons eigen denken. Iedereen ziet en ervaart de wereld op een andere manier waardoor er meerdere waarheden bestaan. Jouw eigen waarheid kun je dan ook zeker in je voordeel laten werken. Dit geeft de kracht om je hersenen een bepaalde richting op te denken. Wanneer je je verdrietig voelt, besef dan dat het allemaal in je opkomt en je ook de kracht hebt om deze waarneming te veranderen. Blijf positief in alles wat je denkt, dit helpt echt.

Zware depressie symptomen

Een depressie kan zich ook zwaarder uiten dan even een dipje. Hierbij hoort bijvoorbeeld ook een burn-out en zelfs paniekaanvallen. Heb je het vermoeden dat je in een spiraal van negatieve gedachten bent terecht gekomen, neem dan altijd contact op met je dokter. Neem geen enkel risico, het is jouw leven. Jouw verantwoordelijkheid.

Vorige
Rupsen van het koolwitje bestrijden en voorkomen

Rupsen van het koolwitje bestrijden en voorkomen

Volgende
Pitabroodjes bakken

Zelf pitabroodjes bakken

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Kaassaus maken zonder bloem

Kaassaus maken zonder bloem

Zelf kaassaus maken zonder bloem is erg makkelijk en snel. Met dit basisrecept kun je dan ook echt alle kanten mee op. Na lang proberen heb ik eindelijk een recept voor een perfecte veganistische kaassaus. Gemaakt van uitsluitend onbewerkte ingrediënten.
Lees verder

Luchtige citroencake met maïsmeel

Deze luchtige citroencake met maismeel was een experiment. Maar is nu al favoriet! Door het gebruik van maïsmeel krijgt de cake een lichte, zachte structuur. En de citroen zorgt ook nog eens voor een heerlijke frisse smaak. Neem van deze citroencake gerust twee stukjes (of meer).
Lees verder

Heerlijk zoete appelcrumble met havermout

Ik hou van appels. Ik heb altijd appels in huis en gebruik ze voor van alles en nog wat. Appelmoes, appelsap, appeltaart en natuurlijk deze appelcrumble met havermout! Appels zijn het hele jaar door te verkrijgen. Komen niet van verre oorden en zijn budgetvriendelijk.
Lees verder
Gezonde lunch voor school

28 tips: een gezonde lunch voor school

Het is geen groot geheim dat we in een wereld leven waarin tijd een groot goed is geworden. Maar ook willen we het beste voor onze kinderen. Een gezonde lunch voor school is essentieel maar lijkt vaak een tijdrovende klus.
Lees verder

Kruidige bloemkool drumsticks

Ik hoor je denken; bloemkool drumsticks, is dat lekker? Ja, dat is ontzettend lekker! De drumsticks zijn knapperig, kruidig en een beetje sticky, bloemkool next level zeg maar. Ik was al een tijdje op zoek naar een lekker en simpel recept met bloemkool, want soms vind ik het een lastige groente.
Lees verder
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.