5 Snelle tips voor tomaten kweken in pot

5 Snelle tips voor tomaten kweken in pot
©Dominika karkika – Tomaten in potten

Het kweken van tomaten in pot verschilt niet veel van de manier waarop je dat in de moestuin zou doen. Ook in een pot begin je binnenshuis, of in een tuinkas. Pas als de jonge en kwetsbare plantjes sterk genoeg zijn kun je ze verplaatsen naar de uiteindelijke pot.

Ook dit proces is vergelijkbaar met dat van de tomaat in de volle grond. Uiteraard wacht je daarmee tot de plantjes een mooie sterke wortel hebben ontwikkelt. Dit stimuleert een gezonde groei en uiteindelijk een prachtige oogst. Nog een groot voordeel van tomaten kweken in een pot is dat je het ontwikkelingsproces van de tomaat perfect zelf kunt regelen en bijhouden.

Zelf tomaten kweken in een pot kun je doen in een bodem die jij goed acht voor jouw tomatenplanten. Je bent dus niet afhankelijk van de bodem in je moestuin, maar kunt deze zelf samenstellen in de pot.

Gebruik een pot met een doorsnede tussen de 25 en 50 centimeter. Zo heeft je tomatenplant voldoende ruimte om gezond te groeien.

Je kunt voor een kant-en-klare biologische bodem kiezen die je in ieder tuincentrum kunt vinden, maar een mengsel tussen verschillende voedingsstoffen is het meest ideaal. Een veelgebruikte samenstelling is 40% compost, dezelfde hoeveelheid veenmos en 20% perliet.

Verzorging van de tomatenplant in pot

Zelf tomaten kweken in een pot is overzichtelijk. Daardoor heb je de mogelijkheid om praktisch en schoon te kunnen werken. Deze manier van kweken vergt echter wel een meer intensieve verzorging. We geven je vijf van de belangrijkste tips:

  • De wortels van tomatenplanten in een pot zijn minder goed ontwikkelt dan die in de moestuin. Eenvoudigweg omdat ze de ruimte die ze tot hun beschikking hebben beperkt is. Let er daarom op dat je de tomatenplanten bij warm weer dagelijks van voldoende water voorziet.
  • Voeg een automatisch druppelsysteem toe aan de pot. Daarmee krijgen de tomatenplanten evenredig en regelmatig water zonder dat je hier omkijken naar hebt. Dit kan echter een simpel systeem zijn wat niet duur hoeft te zijn.
  • Voeg wat mulch toe aan de pot. De mulch gaat de verdamping van water tegen en zorgt er tevens voor dat de groei van onkruid belemmerd wordt.
  • Zodra de eerste tomatenplantjes in bloei staan, is het goed om de dosis voedingsstoffen te verdubbelen. Hiermee geef je de ontwikkeling van de vrucht een vliegende start waardoor je straks van een behoorlijke oogst kunt genieten. Probeer de voedingsstoffen wel consistent toe te voegen aan de pot.
  • Oogst direct zodra de eerste tomaten mooi rood kleuren. De plant wordt op deze manier aangezet tot het produceren van nieuwe vruchten. Zo kun je meerdere malen oogsten.
  • Tomaten dieven doe je ook als je in een pot kweekt. Zo heb je meer controle over de plant en zal de pot niet overwoekert raken. Dit kan erg nadelig werken omdat de zon moeilijker bij de vruchten kan komen.

Wees creatief

Een tomatenplant is niet zo moeilijk. Wees dus vooral lekker creatief als je zelf tomaten wilt kweken in een pot. Plaats ze in een leuke oude bloembak, een lege melkbus of een ander geschikte pot. Je kunt ze eenvoudig verplaatsen zodat je ze altijd een plaatsje in de zon kunt geven.

Vorige
Paksoi plant in de moestuin

Paksoi kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende

Tuinkalender juli: de maand van zomerse oogst en klusjes

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.