5 belangrijke voordelen biologisch tuinieren

Voordelen Biologisch Tuinieren

De laatste decennia is er veel veranderd in de landbouw. Biologisch tuinieren wordt de laatste jaren dan ook steeds meer de standaard bij tuinders. Een biologische moestuin biedt veel meer voordelen dan het gebruik van pesticiden, additieven, herbiciden en synthetische meststoffen.

Het gebruik van chemische middelen zoals bijvoorbeeld pesticide heeft niet alleen een negatieve invloed op onmisbare dieren zoals hommels en bijen, maar heeft ook duidelijk invloed op de gezondheid van de mens. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) publiceert regelmatig nieuwe rapporten om te laten zien hoe het gebruik van chemicaliën in onze voeding en milieu een bedreiging vormt voor onze gezondheid.

Als je over een balkon beschikt kun je bijvoorbeeld zelf tomaten kweken in een pot. Of een klein stukje grond in de achtertuin biedt al uitkomst. Maar zelfs in de keuken of op de vensterbank kun je je eigen kruiden kweken.

Je hoeft niet perse een grote moestuin te hebben om een verschil te maken voor jezelf en het milieu.

Kortom; er zijn tal van mogelijkheden en verschillende planten die je zelf makkelijk kunt kweken. Hoe klein of hoe groot je oppervlakte ook is. Je doet er altijd goed aan om te beginnen of om over te stappen naar biologisch tuinieren.

Voordelen biologisch tuinieren

Wanneer je je eigen biologische groenten kweekt, draag je ook bij aan eigen zelfredzaamheid en de duurzaamheid van de planeet. Er worden dan ook steeds meer kleine gemeenschappen opgericht waar leden zaden en kennis uitwisselen. Veel individuen maar ook deze tuin en -natuurgemeenschappen zijn zich dan ook heel bewust van de volgende voordelen om je eigen biologische groenten kweken.

  1. Er worden geen pesticiden of synthetische meststoffen gebruikt in een biologische tuin. Deze chemische middelen worden hoofdzakelijk ingezet voor grootschalige productie maar worden ook gebruikt door hobby tuinders in de moestuin. Voornamelijk om ziekten en plagen te bestrijden. Deze middelen beïnvloeden niet alleen de kwaliteit van je groenten maar zijn in de meeste gevallen schadelijk voor mens en dier.
  2. Wanneer je volledig biologisch wilt tuinieren is het af te raden om zaden of planten te gebruiken die genetisch gemodificeerd zijn (GMO). Antibiotica, medicijnen en hormonen worden hierbij gebruikt voor consistente productie voor de verkoop. Bovendien consumeren we de hormonen die op de groenten zijn gebruikt. Welke potentiële risico’s voor onze gezondheid mee kan brengen.
  3. Je eigen biologische groenten zullen altijd veel meer smaak bevatten. Het gebruik van pesticiden, synthetische meststoffen, hormonen en antibiotica maakt groenten onnatuurlijk en haalt de oorspronkelijke smaak weg. Je gerechten zullen dan ook veel intenser smaken en smaakvoller zijn zonder deze chemische middelen.
  4. Je zult geen voedingsadditieven zoals kleurstoffen, zoetstoffen en conserveermiddelen in je groenten hebben. Onderzoek door verschillende biologische voedingsverenigingen heeft aangetoond dat additieven in ons voedsel hartaandoeningen, osteoporose, migraine en hyperactiviteit kunnen veroorzaken.
  5. Het eten van biologische groenten zal in het algemeen gezonder voor je zijn. Ze zullen geen van de bovengenoemde producten of chemicaliën bevatten. En ze zullen veel natuurlijker zijn dan degene die je doorgaans in de supermarkt zou vinden. Je gezondheid loopt hierdoor minder risico.

Uiteindelijk betekent biologisch tuinieren niets anders dan dat we geen middelen toevoegen of gebruiken die niet in de natuur voorkomen. Zoals vanzelfsprekend: additieven, synthetische meststoffen, pesticiden of hormonen zijn geen onderdeel van de natuur of van oorsprong te vinden in ons eten. Om beter voor je gezondheid te zorgen, kweek dan je eigen biologische groenten. Een balkon met enkele potten is alles wat je nodig hebt om te beginnen.

Vorige
Luchtige pannenkoeken zonder melk en ei

Luchtige pannenkoeken zonder melk en ei

Volgende
Gezonde lunch voor school

28 tips: een gezonde lunch voor school

TuinTuin
Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.