10 herfstbloemen die je tuin kleur geven

Herfstbloemen die je tuin kleur geven
©Alicja – Herfstbloemen

In de herfst hebben we allemaal behoefte aan een beetje kleur. Niet alleen in ons interieur, maar natuurlijk ook in onze tuin. Nu het weer wat grijzer en somberder wordt, is het fijn als jouw tuin er nog kleurig bij staat. Gelukkig zijn er voldoende herfstbloemen die jouw tuin, border of terras kunnen voorzien van intense kleuren.

Deze bloemen doen het goed in het toch wat natte klimaat van de herfst én zijn ook nog eens prachtig om te zien. Typische bloemen die jouw tuin van behoorlijk wat vrolijkheid kunnen voorzien, zijn bijvoorbeeld de dahlia en de aster. Maar, ook de herfstkrokus en de toverhazelaar maken van jouw tuin weer een echte eyecatcher.

Vrolijke herfstbloemen voor in de tuin of op het terras

Om je eenvoudig een keuze te laten maken tussen al deze sfeervolle bloeiers, hebben we een herfstbloemen top 10 voor je samengesteld. Zo heb je altijd voldoende keuze én vind je eenvoudig de herfstbloeier die past bij jouw persoonlijkheid.

Of je nu kiest voor de vrolijke sedum als bodembedekker, de schildpadbloem of het altijd kleurrijke viooltje. Ook diverse soorten siergras doen het goed in de herfst. Ze geven jouw tuin de charme én allure die het tijdens dit seizoen best kan gebruiken. Dit zijn onze 10 favoriete herfstbloemen voor dit seizoen.

1. Herfstanemonen

Herfstbloem Anemoon Anemone

De herfstanemoon komt voor in de kleuren roze en wit. Ze bloeit van augustus tot bijna aan het einde van het herfstseizoen. Je kunt ze het beste in de maand oktober planten, zodat je direct kunt genieten van een kleurrijke herfsttuin.

2. Siergras

Herfstbloem Siergras Miscanthus Sinensis

Siergras is verkrijgbaar als winterharde en groenblijvende soort. Deze plant kun je dan ook het hele jaar door planten, behalve tijdens vriesdagen of als de vorst in de grond zit. Ze geven jouw border direct een mooie volle én groene uitstraling. Ook tijdens de herfst.

3. Herfstkrokus

Herfstbloem Krokus Crocus Speciosus

De herfstkrokus is een echte liefhebber van het najaar. Ze is leverbaar in blauwe, witte en violetkleurige varianten en zijn daarmee een echte herfstbloem. Ze bloeien dan ook volop in de maanden september, oktober en november.

4. Chrysant

Herfstbloem Chrysant Chrysanthemum

De Chrysant mag zonder enige twijfel het “herfst keurmerk” dragen. Deze vrolijke bollen komen voor in diverse kleuren zoals paars, geel en wit. Ze geven extra kleur aan jouw tuin in de maanden augustus tot en met november.

5. Dahlia

Herfstbloem Dahlia

De Dahlia is op zich al een kunstwerk om te zien. Deze sterke herfstbloemen komen voor in de meest uiteenlopende kleuren. Je kunt ze het beste vanaf half april planten, zodat je na de zomer kunt genieten van een fleurig terras of border.

6. Viooltje

Viooltjes Planten in de Herfst

Het viooltje is een felgekleurde bloeier en heeft helemaal geen moeite met een wat kouder of natter klimaat. Violen bloeien vanaf mei tot ver in september. Dat maak het viooltje een uitstekende kandidaat voor een vrolijke herfsttuin.

7. Toverhazelaar

Toverhazelaar kweken, zaaien, planten en oogsten

De Toverhazelaar is een echte blikvanger in de tuin. Zeker als andere bloemen en planten zijn uitgebloeid, vallen de gele en rode bloeiers van de Toverhazelaar op. Naast het feit dat ze lekker ruiken, voeg je met deze herfstbloem eenvoudig wat extra magie toe aan je tuin.

8. Schildpadbloem

Herfstbloem Schildpadbloem Slangekop Penstemon

Ook de schildpadbloem is een echte aanrader als je deze herfst een kleurrijke tuin wilt. De mooie roze, blauwe en paarsachtige bloemen bloeien optimaal tussen juli en eind september.

9. Aster

Herfstbloem Aster

De aster mag dan wel klein van stuk zijn, ze brengt direct een flinke dosis kleur mee. Haar bloemen zijn lichtblauw van kleur en staan volop in bloei tussen augustus en eind oktober. Daarnaast kan ze prima tegen het vocht wat de herfst met zich meebrengt.

10. Sedum

Herfstbloem Vetkruid Sedum

Sedum is een echt vetkruid en voelt zich prima thuis in de herfsttuin. Mede door de vrolijke kleuren zoals geel, roze, rood en wit. Deze kleurrijke bodembedekker wordt dan ook niet voor niets “herfstvreugde” genoemd. Ze eisen weinig specifieke verzorging en doen het in vrijwel elke bodemsoort goed.

Intens genieten van kleurrijke herfstbloemen

Wie denkt dat onze tuin ook somber en grijs is in dit seizoen heeft het mis. Aan de hand van de bovenstaande top 10 herfstbloemen, maak je eenvoudig een keuze tussen prachtige bloeiers in de meest uiteenlopende kleuren. Elk seizoen heeft natuurlijk zijn charme en dat geldt zeker voor de herfst. Fleur je tuin deze lekker op met één of meer van de bovenstaande herfstbloemen.

Vorige
Fruitbomen planten in de tuin

Fruitbomen planten: hoe en wanneer doe je dat?

Volgende
Je serre of tuinkas schoonmaken in 5 stappen

Je serre of tuinkas schoonmaken in 5 stappen

TuinTuin
Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.